Kaffens helseeffekter: Gode grunner til å nyte en ekstra kopp

Er du en av dem som ikke starter dagen før den første kaffekoppen er på plass? Eller kanskje du allerede er på din tredje kopp og lurer på om det egentlig er så ille? Heldigvis har vitenskapen gode nyheter! Her er syv gode grunner til å skjenke deg selv enda en kopp med god samvittighet.

1. Kaffe gir energi og skjerper konsentrasjonen

Koffein er naturens egen oppkvikker! Det bidrar til økt våkenhet, skjerper konsentrasjonen og gir deg det lille ekstra puffet du trenger for å takle dagen (*1). Moderate menger koffein (40-180mg) kan gi forbedret årvåkenhet og kognitiv funksjon (*2). Så hvorfor ta en powernap når du kan ta en kaffe?

Perfekte kaffekopper

+
Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden Quick View

Kaffekoppen

Sjokoladekoppen

kr 249 inkl. mva
+
Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden Quick View
kr 249 inkl. mva

2. Hjernen din elsker kaffe

Flere studier viser at et moderat kaffekonsum kan bidra til å redusere risikoen for Alzheimers og Parkinsons sykdom (*3). Med andre ord, kaffe kan gi hjernen din ekstra beskyttelse og holde deg skarp lenger!

3. Kaffe kan bidra til vekttap

Koffein stimulerer metabolismen og kan øke fettforbrenningen med opptil 10 % (*4). Så den ekstra espressoen etter lunsj er kanskje ikke så dum likevel?

4. Kaffe kan gjøre deg gladere

Følelsen av lykke etter den første slurken kaffe er ikke bare innbilning – forskning viser at kaffe kan redusere risikoen for depresjon og forbedre humøret ditt (*1 og *5). En kopp kaffe kan altså gi deg et lite lykkeløft!

5. Kaffe er bra for hjertet

Tidligere trodde man at kaffe var skadelig for hjertet, men nyere forskning viser at moderat kaffedrikking faktisk kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer (*6). Så lenge du ikke overdriver, kan hjertet ditt takke deg for kaffevanene dine.

6. Full av antioksidanter

Visste du at kaffe er en av de største kildene til antioksidanter i et vanlig kosthold? Disse hjelper kroppen med å bekjempe frie radikaler, som kan forårsake aldring og sykdom (*6). Enda en god grunn til å fylle opp koppen!

En personlig hilsen

kr 249 inkl. mva
+
Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden Quick View

7. Den perfekte sosiale drikken

Fersk kaffe er varm, men forskning viser at den beste smaksopplevelsen oppstår når kaffen er mellom 50-60°C. For varm kaffe kan brenne smaksløkene dine, mens for kald kaffe (hvis ikke planlagt) kan bli tam og kjedelig. Prøv å la kaffen hvile et par minutter etter brygging for optimal nytelse.

Konklusjon: Drikk kaffe med god samvittighet!

Trenger du en unnskyldning for å drikke mer kaffe? Nå har du syv! Selvfølgelig handler alt om balanse, men det betyr ikke at du ikke kan nyte hver kopp med velbehag.

Neste gang noen stiller spørsmål ved kaffevanene dine, kan du bare smile og si: «Det er for helsa, vel!»

Referanser

1: Stewen, Lawrence (2024) Does Coffee help with focus? A quick guide for healthcare providers. https://creyos.com/blog/does-coffee-help-with-focus

2: Abena Akosua1* , Nana Adwoa2 and Yaa A. Asantewaa3 (2023) The Effect of Caffeine Consumption on Alertness: A Review of Literature. University of Cape Coast, Ghana

3: Zhang T, Song J, Shen Z, Yin K, Yang F, Yang H, Ma Z, Chen L, Lu Y, Xia Y. Associations between different coffee types, neurodegenerative diseases, and related mortality: findings from a large prospective cohort study. Am J Clin Nutr. 2024 Oct;120(4):918-926. doi: 10.1016/j.ajcnut.2024.08.012. Epub 2024 Aug 19. PMID: 39168304.

4: Acheson KJ, Zahorska-Markiewicz B, Pittet P, Anantharaman K, Jéquier E. Caffeine and coffee: their influence on metabolic rate and substrate utilization in normal weight and obese individuals. Am J Clin Nutr. 1980 May;33(5):989-97. doi: 10.1093/ajcn/33.5.989. PMID: 7369170.

5: Roberts, Michelle (2011) Coffee may prevent depression scientist say. BBC.com 27. September 2011

6: Arnesen, Erik (2013) Kaffe og hjertehelse. Norsk tidsskrift for ernæring. Vol. 11, utg. 4 s. 6-10. https://doi.org/10.18261/ntfe.11.4.2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *